Thursday, October 24, 2019

Latihan Soal Tes Akademik Bahasa Inggris Bintara Polri Plus Pembahasan

Setiap tahunnya Kepolisian Negara Republik Indonesia atau Polri membuka kesempatan pendaftaran bagi bagi lulusan SMA, D-IV/S1 dan S2. Biasanya pendaftaran dibuka pada semester awal tiap tahunnya. Para peserta harus melalui beberapa tes atau ujian untuk lolos ke tahapan berikutnya. Salah satu tes yang harus dijalani oleh peserta adalah tes akademik, yang terdiri dari tes bbahasa Inggris, bahasa Indonesia dan pengetahuan umum yang jumlah soalnya mencakup 150 butir soal dengan dikerjakan sistem CAT (Computer Assisted Test).

Jumlah soal bahasa Inggris pada uji akademis bintara polri pada tahun ini (- tahun 2019) berjumlah 50 soal, bahwasanya, tahun ini terjadi perombakan format soal apabila dibandingkan pada ujian tahun- tahun sebelumnya yang lebih mengacu pada kemampuan grammar menjadi full soal format reading comprehension. Untuk prediksi format soal tahun berikutnya kemungkinan besar masih menggunakan format yang sama seperti tahun ini.

Soal reading comprehension yang diujikan dibuat sepadan dengan tingkat kesulitan pada soal- soal tingkat SMA dengan berbagai topik teks dan jenis pertanyaan. Nah, untuk melengkapi belajar adik- adik menghadapi ujian akademik bintara polri, berikut saya susun soal berdasarkan beberapa topik yang relevan dan sesuai dengan tingkatan kemampuan siswa SMA plus pembahasan disetiap akhir soal. Semoga soal latihan ini memberikan referensi baru bagi adik- adik yang sedang belajar giat menghadapi ujian seleksi ini.

Nah,, langsung saja, berikut latihan soal- soalnya,
==============================================================================================
READING COMPREHENSION

Text for number 1-3
The number of damaged roads linking Jakarta with West Java has certainly provoked complaints from locals and road users. Take for an example, the roads in Bekasi and Tangerang, which have been the focus of the media.
The poor condition of these roads not only jeopardizes road safety but also gives a squalid impression. Moreover, the condition will get worse when it rains. The roads are transformed into water pools or puddles, which can easily cause accidents if motorists are not careful.
No wonder if some people question why there are so many damaged roads and why repairs do not seem to last long. The government should pay special attention to these problems.
In my opinion, the road should be repaired using the right sort of asphalt, stones an sand. Repairs should be done carefully so that the roads can be prevented from constant damage. Otherwise, the repairs would be useless.

Taken from : Jakarta Post, 2005

1. The main reason why local and road users complain about the poor condition of roads in Jakarta is ….
A. the roads become into water pools or puddles in rainy season
B. there is no attention from the government about the problem
C. it endangers road users when they pass into these roads
D. the damaged roads are repaired by the Government carelessly so they are easily broken
E. the repairs of the roads need more time to do



Pembahasan :
Alasan utama para pendudukan lokal dan pengguna jalan komplai mengenai jalan yang rusak adalah jalan tersebut membahayakan para penggunanya. Hal ini bisa diambil dari pernyataan dalam teks, “The poor condition of these roads not only jeopardizes road safety but also gives a squalid impression

2. “The government should pay special attention to these problems.”
What does the underlined word refer to?
A. The accidents occurred during rainy season
B. The worse conditions during the rainy season
C. The poor condition of the roads
D. The repair of the damaged roads
E. Complaints from locals and road users



Pembahasan :
Kata “these problems” merujuk pada kondisi memprihatinkan dari jalan- jalan yang ada di Jakarta (The poor condition of the roads).

3. What is the main idea of paragraph four?
A. Locals and road users complain to local government about damaged roads in Jakarta
B. Damaged roads endanger the road users
C. The writer suggests the government to repair the damaged roads carefully
D. There are some questions from people about action to repair the roads
E. Repair of the roads is useless



Pembahasan :
Ide utama dalam paragraf keempat adalah saran kepada pemerintah untuk melakukan tindakan terhadap keluhan warga tentang jalan yang rusak.

Text for number 5- 6
Continued progress in advanced technology is not necessary. Already the technical progress in our world has caused severe pollution in the air and in the water. Although the technical progress in previous years has been helpful, recent technology has significantly increased pollution. Another reason to stop technical progress is that many inventions which were developed for good causes are now also used for powerful weapons to have been found have serious side effects. For example, pesticide put inside particle boards to prevent termites has now be found to be toxic to human life. Technology does not always bring good effects; for example, computers do much work faster than man, but then man loses his job to a machine. Because no man can guarantee that technology will have only good effects and will be used only for the benefit of man, we should delay the continued development of technology.

4. The text mainly tells us about ….
A. The advantage of technical progress in our world
B. The necessity to delay technical progress 
C. The development of technical progress to fulfill human’s needs
D. The examples of negative impacts caused by technical progress
E. The postponement of technical progress due to negative impacts



Pembahasan :
Teks tersebut menceritakan tentang  perlunya untuk menunda perkembangan teknologu bagi umat manusia karena efek negatif yang akan ditimbulkan.

5. Why should we postpone continuing development of technology?
A. Because it brings good effects and bad effects for us 
B. Because human does not need it anymore
C. Because no one can promise that technology will be only used for prosperity
D. Because technology will create new innovation that gives benefit to us
E. Because technical progress helps our job



Pembahasan :
Alasan mengapa kita harus menunda perkembangan teknologi adalah karena tidak ada seorang pun yang mau menanggung bahwa kemajuan teknologi  hanya ditujukan untuk kemakmuran. Hal ini bisa dilihat pada kalimat, “Because no man can guarantee that technology will have only good effects and will be used only for the benefit of man, we should delay the continued development of technology.” 

6. “For example, pesticide put inside particle boards to proscribe termites has now be found to be toxic to human life”
What does the underlined word mean?
A. prevent
B. authorize
C. allow
D. accept
E. enroll



Pembahasan :
Persamaan kata proscribe adalah “prevent” yang artinya mencegah. 

Text for number 7 - 9
Three landslides struck Bangli district in Bali on Friday leaving 12 people dead and five others injured, according to the Bali Disaster Mitigation Agency.
Heavy rainfall on the tourist island over the past several days has generated floods across the province leading to landslides hitting Songan, Awan, and Sukawana villages, located in Kintamani sub-district on the slopes of Mount Batu, agency spokesperson Sutopo Purwo Nugroho said. 
“We warn people to continue to be vigilant about further disasters," Sutopo said, adding that more heavy rain was likely in Bali and people should be aware of the possibility of landslides and floods.
Members of two families were among those killed in Songan village including a 1-year-old boy, his 7-year-old sister and their mother. Four people were killed in Awan village, and one person died in Sukawana village.
The agency said two people in Songan village were hospitalized with severe injuries, two others suffered minor injuries, and five homes were buried. (dan)

Source : http://www.thejakartapost.com/news/2017/02/10/children-among-12-killed-in-bali-landslides.html

7. The news tells us about ….
A. The number of victims in Bali landslides
B. Landslides happened in some areas in Bali
C. Heavy rain caused floods in Bali
D. The possibility of landslides and floods in Bali
E. The victims’ evacuation in Bali landslides



Pembahasan :
Teks tersebut menceritakan tentang jumlah korban tanah longsor di Bali (The number of victims in Bali landslides)

8. What is expected by Sutopo as the agency spokeperson to  people about Bali landslides?
A. to evacuate their relatives to other safe places
B. to be more cautious about floods and landslides that might be happened
C. to help the victims of the disasters
D. to hospitalize injured people in that disaster
E. to be aware of heavy rainfall


Pembahasan :
Badan penanggulangan bencana Daerah Bali melalui juru bicaranya menghimbau agar masyarakat waspada pada banjir dan tanah longsor yang mungkin saja melanda. Hal tersebut sesuai dengan pernyataan dalam teks , “We warn people to continue to be vigilant about further disasters".

9. What is the main idea of paragraph four?
A. Three landslides happened in Bangli districk in Bali
B. The Bali Disaster Mitigation Agency released many people that were hospitalized after landslides
C. Heavy rainfall was the main cause of floods and landslides in Bali
D. Three villages in Bali was hit by landslides
E. Many people in three villages in Bali were killed due to floods and landslides



Pembahasan
Ide utama paragraf keempat adalah korban tewas dalam tanah longsor di tiga desa di Bali. 

Text for number 10 - 12
Garuda diverts Yogyakarta flights to Surakarta after runway accident

Yogyakarta (JP)- National flag carrier Garuda Indonesia has temporarily diverted its flights intended for Adisucipto Airport in Yogyakarta to Adisumarmo Airport in Surakarta, Central Java, after one of its planes overshot an Adisucipto runway lane on Wednesday night.
“All of Garuda Indonesia flights heading toward Yogyakarta, for a total of 34 flights, now will [be diverted] to Surakarta,” Garuda Indonesia VP of corporate communications Benny S. Butarbutar said in an official statement on Thursday.
The flights include 10 coming from and going to Jakarta, three to and from Denpasar, Bali, two to and from Makassar, South Sulawesi, and one flight from Surabaya, East Java.
The airline would provide a bus at Adisumarmo Airport to transport passengers to Yogyakarta.
Garuda Indonesia is still evacuating the Boeing 737-800 NG, which slipped on the runway and overshot a lane on Wednesday night. It carried 123 passengers, none of whom were harmed.
Garuda aims to finish evacuating the aircraft on Thursday afternoon. (bbn)

Taken from : http://www.thejakartapost.com
10. What is the text about?
A. Redirect flights of Garuda Indonesia from Yogyakarta to Surakarta because of runway accident
B. Slipped plane accident in adisucipto runway lane 
C. Evacuation of Garuda Indonesia after its accident
D. Confirmation of Garuda Indonesia VP of corporate communication about overshoted accident
E. The delay of Garuda Indonesia after one of its planes overshot an Adisucipto runway lane



Pembahasan :
Topik utama teks adalah tentang pemindahan penerbangan Garuda Indonesia dari bandara Adisucipto Yogyakarta ke bandara Adisumarmo Surakarta karena tergelincirnya pesawat Garuda di Yogyakarta.

11. It can be concluded from the text that ….
A. Adisucipto Airport will be closed after the incident
B. Because of the incident, Garuda Indonesia redirected Yogyakarta  flights to Surakarta permanently
C. Garuda Indonesia supplied bus to support passengers from Surakarta to yogyakarta
D. Garuda Indonesia had been finished evacuating its plane when this news was reported
E. There are a lot of passengers were harmed due to that accident



Pembahasan :
Pernyataan yang bisa disimpulkan dari teks adalah pada pilihan (C), Garuda Indonesia supplied bus to support passengers from Surakarta to yogyakarta. Pernyataan tersebut sesuai dengan pernyataan dalam teks yang menyebutkan, “The airline would provide a bus at Adisumarmo Airport to transport passengers to Yogyakarta.”

12. The reason why Garuda Indonesia diverted Yogyakarta flights to Surakarta is because of ….
A. Maintenance one of Garuda Indonesia’s aircraft 
B. The accident of its plane which slipped on the runway lane
C. Many flights in Adisucipto Airport
D. The statement of Garuda Indonesia VP of corporate communications 
E. The evacuation of Garuda Indonesia’s aircraft



Pembahasan :
Alasan Garuda memindahkan penerbangannya ke surakarta adalah kejadian tergelincirnya pesawat di landasan bandara.
Dalam teks disebutkan , “…Garuda Indonesia has temporarily diverted its flights intended for Adisucipto Airport in Yogyakarta to Adisumarmo Airport in Surakarta, Central Java, after one of its planes overshot an Adisucipto runway lane on Wednesday night.”

Text for number 13 - 15
Internet has been the most outstanding invention in the history of mankind. With internet, our earth has become a global village. Yet, like many other human like technologies, it has its own advantages and disadvantages.
There are plenty of software that can entertain us or help us to communicate with our beloved ones. In mere second, we can chat for hours with a person who is sitting at the other parts of the world, read our e-mail in our smartphone or listen our favorite radio broadcast by streaming it in our tablet.
With its easy access, internet also has its disadvantages. One of them is children may be exposed to violence and explicit contents that only suitable for adults. There are thousands of such inappropriate contents on the internet which can be easily found. It is a very serious issue and may harm children well- being
Although internet can create havoc and destruction, its advantages are more important than its disadvantages.  

13. The aim of the writer to convey  two side opinion about internet is ….
A. To be in positive side of the internet
B. To underline his own stance about internet
C. To make the readers know about the opinion of the issue of internet
D. To take one side about the internet 
E. To understand about  internet



Pembahasan :
Tujuan penulis dalam teks tersebut adalah untuk menyodorkan dua pendapat mengenai topik atau isu khususnya tentang internet. Maka jawaban yang sesuai dengan tujuan tersebut adalah pada pilihan jawaban C. Pada jawaban A, hanya dikemukakan sisi positif mengenai internet. Pada pilihan B, hanya menyodorkan pendangan sendiri tentang internet, maka pastilah hanya sisi positif atau negatif saja yang akan dikemukakan. Pilihan D, hanya mengemukakan satu sisi tentang internet. Pilihan E, untuk mengetahui atau memahami tentang internet.

14. Which one of the statement is TRUE about the disadvantages of internet?
A. It streams our favorite radio
B. It allows us chat with our relatives
C. It helps us to communicate far away
D. It exposes children to sexuality contents
E. It helps us to send email through smartphone 



Pembahasan :
Pernyataan yang benar mengenai sisi negatif internet adalah internet mengekspos konten- konten kekerasan dan seksual yang tidak cocok untuk anak, maka pilihan D merupakan jawaban yang tepat. Pilihan A, bahwa internet untuk mendengarkan radio melalui siaran streaming adalah sisi positif. Pilihan B, internet untuk mengobrol dengan keluarga adalah sisi positif, pilihan C, bahwa internet untuk berkomunikasi jarak jauh juga merupakan sisi positif dan Pilihan E, internet membantu mengirim email juga merupakan sisi positif. 

15. One of them is children may be exposed to violence and explicit contents that only suitable for adults”
The underlined word is the closest in meaning to ….
A. Revealed
B. Protected
C. Concealed
D. Veiled
E. Hidden



Pembahasan :
Sinonim atau makna sama dari kata exposed adalah revealed, yang artinya mengekspos.
Protected : melindungi
Concealed : menyembunyikan
Veiled : menutupi
Hidden : menyembunyikan 

Text for number 16 - 18
Police are still looking for eight missing crew members of a boat, which was carrying staple food that sank in waters off the coast of Bangka Belitung on early Wednesday  morning.
Adj. Snr. Comr. Purwoko, head of the Bangka Belitung Water Police, said that the search team was having difficulties with strong winds and high waves in the area. There were 12 people on the boat.
"Four of them have been taken to the hospital," he said as quoted by tempointeraktif.com.
Purwoko said that the boat was on its way to Pangkalanbalam Port, Bangka, from Jakarta when it sank 15 kilometers from the port at around 1 a.m. (dre)

Source : The Jakarta Post
16. The news is about ....
A.  strong winds and high waves in Bangka Belitung waters.
B.  eight missing crew members of a boat in Bangka waters.
C.  four missing crew members of a boat accident in Bangka waters.
D.  Adj. Snr. Comr. Purwoko, head of the Bangka Belitung Water Police.
E..  twelve people missing in an accident near the coast of Bangka Belitung.


Pembahasan :
Teks berita tersebut adalah tentang delapan kru kapal yang hilang dalam tenggelamnya kapal di perairan Bangka Belitung hari Rabu pagi. Jawaban terdapat pada paragraf pertama (Police are still looking for eight missing crew members of a boat, which was carrying staple food that sank in waters off the coast of Bangka Belitung on early Wednesday  morning.). 

17. It can be stated from the text that ....
A.  the boat sailed from Surabaya to Pangkalanbalam Port carrying staple food
B.  there were more than twelve crew members missing on the boat
C.  the search team faced strong winds and high waves in searching the missing crew members
D.  the missing crew members had been found and taken to the hospital
E.   four missing crew members were on a boat when the accident happened.



Pembahasan :
Bisa disimpulkan dari teks bahwa tim pencari menemui angin yang kencang dan ombak yang tinggi. (paragraf kedua)

18. "...which was carrying staple food that sank in waters off the coast of Bangka Belitung..."
What does the underlined word mean?
A. drowned
B. appeared
C. emerged
D. showed
E. stared



Pembahasan :
Kata yang digaris bawah 'sank' berarti sama dengan kata 'drowned' (tenggelam).

Text for number 19 - 20
JAMBI : A pirate leader admitted, Wednesday, that his gang had been involved in a six robberies and killed  two police officers.
Itham Guntur, 27, told police investigators that the gang consisted of six people, all former members of ship crews. "Because we are all  ex-crew members, we know the major shipping lanes, such as Sunda Strait and the east Jambi coasts very well, "he said.
Itham identified the murdered officers as Brigadir General Mulyadi from the South Sumatera Police and Brigadir General Kennedy from the Jakarta Police.
The pirates targeted cargo ships, fishing boats and oil tankers, -Antara 

19. The communicative purpose of the text is ....
A. to tell the readers what really happened
B. to explain sequences of events
C. to amuse the reader with problematic events
D. to inform the readers with newsworthy events
E. to describe the murderers in South Sumatera



Pembahasan :
Tujuan teks diatas adalah untuk memberikan informasi kepada pembaca tentang sebuah berita.

20. A person who  robs the cargo ships, fishing boats or oil tankers is called a ....
A. robber
B. rapist
C. pirate
D. ringleader
E. ship crew



Pembahasan :
Orang yang merampok atau merampas kapal kargo, kapal ikan,  atau kapal tangker disebut pembajak (pirate)
robber : perampok
rapist : pemerkosa
ringleader : biang keladi
ship crew : kru kapal

==============================================================================================
Semoga bermanfaat dan jangan lupa bagikan bila tulisan ini bermanfaat.
Salam.

No comments:

Post a Comment